Steur in gelatine

23-12-2015 23:37

Recept van een steur in gelei.

1 kg steur, 2 theel. Gelatine, 1 laurierblad, 5 bolletjes zwarte peper, 1 ui, 1 pastinaak, 1 wortel, 1 augurk, plakjes, peterselie, zout.

1. Kook de steur in gezouten water met ui, laurier, zwarte peper, peterselie, wortelen.

2. Tot nu toe was het nog mogelijk om het te doen, maar hier beginnen de problemen de kop op te steken... Hoe bewaar je een gekookte steur, waar leg je hem veilig om af te koelen, aangezien je in de keuken staat in het gezelschap van drie uiterst geïnteresseerde cirneco's? Ik laveer met een groot plateau tussen de cirnecohonden, wriemel mij door de deur naar boven, ga naar mijn kabinet, zet de schaal met de steur op mijn bureau.

Terwijl de steur afkoelde, ging ik naar de zolder om te schilderen. Het schilderij vorderde vlot en een paar uur waren zo voorbijgevlogen.

4. Haal het vel van de steur en verwijder het kraakbeen. Snijd de steur in plakjes.

De honden stonden in een rij als op een verzamelplaats te wachten op mijn terugkeer met de steur.

Ik passeerde hen met een stenen gezicht. Ik duwde mij in de hoek tussen de koelkast en het fornuis om aan de vis te futselen. De honden stonden in een boog achter mijn rug met vlammende ogen. Ik zette mij in een pose van een vrek voor zijn kistje goud.

Ik verwijder de schubben van het vel. Uiteindelijk had ik 3 aparte schotels: een met de scherpe plaatjes en de graten, een met de kieuwen en de inwendige organen en een met het nog bruikbare vlees en het vel, alles wat ik niet in mijn gelei wil steken. Ik proefde de inhoud van de eetbare schotel en het was heerlijk, de kieuwen en de kraakbenen gaf ik aan de honden. Na dit moment kreeg ik nog meer toewijding en aandacht.

3. Zeef de bouillon. Giet de pre-gedrenkt gelatineblaadje in warm water. Roer om gelatine te ontbinden. Koel af tot kamertemperatuur.

5. Leg de sneetjes van steur op een bord, garneer met peterselie, wortelen, augurken. Voor het versieren van het gerecht drenk je de producten in de gekoelde bouillon met gelatine.

6. Giet de visbouillon van de afgekoelde bouillon met gelatine (1,5 cm).

Mijn 1,5cm laag van bouillon wil maar niet opstijven. “Giet de bouillon weg”, - zei mijn man die net van zijn werk thuiskwam. De ontblootte stukjes vis lagen verlaten in de langwerpige ovenschotel. Ik bekeek ze keurend. Zonder bouillon verloren ze hun enige flair en zagen er futiel en onooglijk uit.

Radeloos liep ik met de schotel naar mijn man toe. Hij zat voor de televisie. De escort van honden volgde mij op de voet. “Hoe moet ik dit oplossen?”-vroeg ik hem stil en willoos. Uiteindelijk reed hij naar de Colruyt achter de extra portie gelatine. Ik zocht de beschikbare plaats voor mijn gelei in wording. Onze ijskast was vol in de vooravond van Kerstmis. We hebben nog een in de garage.

Met kleine stapjes, uit angst om te vallen over de dansende honden bereikte ik de ijskast in de garage.

7. Giet na 30 minuten de rest van de bouillon over de vis. Zet het in de koelkast om af te koelen en om op te stijven.

 

8. Opdienen met een sausje van mierikswortel.

Smakelijk!