2 types van cirneco dell'Etna “IL CIRNECO”, Giuseppe Urzi/Tatiana Butt

30-03-2016 08:55

Types van Cirneco Etna binnen het ras.

 
Cirneco Etna - is een van de unieke Italiaanse jachthondenrassen, gecreeerd door de natuur.
Het ras heeft een originele uitstraling, robuustheid en hoge adaptieve kwaliteiten.
Natuurlijke eigenschappen van Cirneco zijn de biologische en fysiologische kenmerken, evolutionair ontwikkeld onder de invloed van de leefomstandigheden en het milieu. Deze omvatten: uithoudingsvermogen, behendigheid, moed, de snelheid van de reactie, de scherpte van het gehoor, de gezichtsvermogen, het reukzin, het vermogen om zich snel aan te passen aan verschillende omstandigheden van het bestaan.
Het is momenteel zo dat het  ras is een van de kleinsten is en heeft de statuut van de bedreigde soorten. Op dit moment is het zo dat het aantal van raszuivere kern van het ras Cirneco Etna zo klein is dat het niet voldoet aan de intensieve fokkerij naar de volledige  eigenschappen van het ras.
Zo kan een klein aantal, en dus een beperkte genenpoel,  het voortbestaan ​​en de verbetering van Cirneco  bedreigen, als we enkel over het volbloed fokkerij spreken. Het basisidee van het fokprogramma bereikt populatie van het  ras niet, maar behoudt  de genepool. Echter, een stabilisatie van de morfologie van een bestaande Cirneco rastype is niet genoeg. Enkel op het eerste gezicht lijkt het werk van de domesticatie van inheemse soorten een simpel fixatie van wenselijke eigenschappen. De indruk van deze "sympliciteit" wordt ondersteund door het gebrek aan compatibiliteit van de lijnen.
 
Cirneco dell'Etna is een ras van langdurige selectie op samenstel van eigenschappen, een waarvan is het uithoudingsvermogen. Het is een van de belangrijkste criteria voor de selectie. Voor het behoud en verhoging van de populatie van Cirneco dell'Etna, waarbij de selectie van de inbrengers gaat om de genotypische en fenotypische kenmerken in de toekomst te overwegen door te werken met het ras in overeenstemming met het fokprogramma. Bij de ontwikkeling van elk ras moeten de periodes van een zekere stabilisatie in kwekerijen  gecombineerd  worden met de verplichte perioden van "bloed updates."
 
Wat is een genotype en een fenotype van een ras?
Het feit dat een van de kenmerken "achteruitgaat" ten opzichte van een andere betekent niet dat deze eigenschap verdwenen is. Het wordt opgeslagen in de erfelijke eigenschappen bij genotype (Genotype - set van erfelijke eigenschappen).
In fenotype (fenotype - de uiterlijke expressie van de erfelijke eigenschappen), kunnen we iets heel anders  zien. Dit impliceert dat het dier (homozygoot genotype) samenvalt met een fenotype in heterozygote genotype niet.
Echter, het fenotype (van het Griekse woord phaino - is uit te vinden) is niet beperkt door, zoals velen vaak denken, dat we kunnen waarnemen. Dat is ook wat we kunnen horen, voelen (vachttextuur, geur), en het gedrag van het dier en zijn karakter. Fenotype - is het resultaat van de realisatie van een genetische basis uitgevoerd onder de bepaalde  milieuomstandigheden  .
Honden gekenmerkt door een gemeenschappelijke oorsprong om te fokken door de overeenkomsten tussen dieren (kleur,exterieur), het  populatieaantal/area (spreiding), bestendigheid in variabiliteit (stabiliteit in het doorgeven van de erfelijke karakteristieken van het ras ) nut voor de mens, alsmede de mate waarin het doel van het ras is realiseerbaar.
Veranderingenbrengende factoren bij een ras zijn:
1. Natuur en geografie (bodem, klimaat, topografie enz).
2. Acclimatisatie (adaptatie, aanpassing aan levensomstandigheden, de geboorte- en sterftecijfers, de opbouw van het weerstand, enz.)
3. Degeneratie (als het fokken van een bepaald ras is als ongunstig uitgevallen- mislukte acclimatisatie, gebrekkige voeding)
4. De sociaal-economische omstandigheden (de belangrijkste factor).
 
"Een ras is een dynamisch begrip. Op een geschikte voedingsbodem kan het evolueren in de gewenste richting, afhankelijk van de vereisten van de kweker.
 
De honden veranderen sneller en eenvoudiger dan andere huisdieren, ze zijn onderhevig aan verandering onder invloed van externe omstandigheden en natuurlijk - historische factoren, ze vormen de meest uiteenlopende, soms erg ver weg en slechts een klein beetje vergelijkbaar met elkaar uiterlijke verschijnselen.
Plasticiteit (variabiliteit, afhankelijk van de richtlijnen van de kweker) van het ras geeft het de mogelijkheid zich aan te passen aan verschillende omstandigheden en is een factor voor verdere vooruitgang. De plasticiteit van het ras (op de voorwaarde dat er de ondertypes ook aanwezig zijn binnen de genetische pool) werkt de overontwikkelde rastypes tegen. De plasticiteit van het ras laat  de mogelijkheid toe tot de verdere ontwikkeling. De plasticiteit van het ras is een belangrijk positief element voor de  kwaliteit, de basis voor het verdere verloop van het ras.
Gevormd ras bestaat uit nakomelingen, inteelt soorten lijnen, families.
Ondertype wordt bepaald door de uiterlijke kenmerken van honden en hun  werkkwaliteiten binnen een bepaald terrein.
 
Aboriginal types Cirneco Etna, Sicilië.
 
Het begrip "stijl"  is aan ene kant eenvoudig en dan weer  zeer moeilijk. Als u in staat bent om de Cirneco te onderscheiden van een ander ras , dan hebt u van het basisidee van het type. Het type wordt ook gebruikt om belangrijke verschillen intrapedigree te benadrukken: Cirnechi zijn nog vrij divers in types. Simpel gezegd, het type bepaalt de hoeveelheid, ratio en proporties van het lichaam van de hond. Maar de "type" van een breder concept omvat het algemene evenwicht en de harmonie van het dier, en omvat ook een begrip als 'stijl' van het ras, en zelfs het karakter en temperament van het ras. Het type omvat ook de gedragselement.
 
Het viel mij te beurt de kwekers van het ras meermaals te ontmoeten, innerlijke ras- en diverse intermediaire types te zien krijgen, de geboorteplaats van het ras zien, met de oudste Siciliaanse fokkers en jagers te spreken, de jacht mee te beleven om te communiceren en te zien een speciale tentoonstelling. Tevens  vertalen en de verschillende literatuur over het ras te bestuderen.
Aboriginal Sicilianen onderhouden Cirneco in half huiselijke toestand. Met vertrouwen, kunnen we zeggen dat de ontwikkeling van de honden, en de veranderingen in de aard van het kweken, hebben een grote invloed gehad van natuurlijke en geografische factoren, zoals het klimaat, de natuur van het terrein waarop de jacht met Cirneco gebeurd etc.)Het is een aanpassing van de levensomstandigheden.
We zullen niet ingaan op de beschrijving van het ras Cirneco, alleen maar zeggen dat ze niet overal uniform. Onder hen kunnen we de verschillende inheemse en de intermediaire fenotypen zien.
Cirneco die in de dorpen aan de voet van de Etna  wonen in de provincie Catania of Palermo Cirnechi , of andere steden van het centrale deel van Sicilië hebben zeer verschillende fenotypes.
In Sicilië zijn Cirnechi altijd verdeeld  in twee types van binnen het ras - Zuid- en Noord.
Een zuidelijke type
Zuidelijke type (moderne versie)
Honden van dit soort leven en jagen rond de stad Catania, aan de voet van de Etna, zoals dorpen en steden: Viagrande, Zafferana, Milo, Linguaglossa, Randazzo, Bronte, Belpasso, Paterno - het is een klein formaat hond, een fel rode kleur met kleine witte markeringen op de borst, op de tenen, u kunt vinden honden met een wit masker op het gezicht en de zogenaamde "ster op het voorhoofd." Ze hebben gewoonlijk een set van  hoog aangezet, niet te groot driehoekig oren met de sterke kraakbeen. Het opvallende hoofd met vlakke schedel, amandelvormige ogen, goed gevuld snuit, lang en scherp, met een vrij sterk, maar sierlijke nek. Elegant, sterk, compact, niet groot en zeer taaie hond. De vacht is ruw, glasachtig, dicht. De zuidelijke ondertype Cirneco jaagt in zeer moeilijke omstandigheden, in de rotsachtig terrein, altijd op zoek naar het konijn in de holtes tussen de gloeiend hete lava in de brandende zon. in de netelige doornen zoeken ze  urenlang onder de blakende zon. Honden moeten daar springen, klimmen om door te dringen in de spleten en holtes tussen de stukken van bevroren lava.
De norderlijke type van cirneco Dell'Etna
North Cirneco soort -
de Cirneco type gevormd door de omstandigheden van de jacht in open gebieden - akkers, droge steppen.
(foto jaren 40-50)
Weg van de Etna, in het centrale deel van Sicilië en de kust,  de regio's en steden als Palermo, Palagonia, Ramacca, Raddusa, Caltagirone, Taormina - zijn er Cirnechi van een heel andere type. De voorkeur wordt gegeven aan hogere honden, lichtere  kleur van vacht, met de aanwezigheid van grote witte aftekeningen aan de nek en borst, grote driehoekige oren, doorgaans met een zacht kraakbeen en hoog geplaatste set van oren. Voor de honden van dit type geldt: hoog op de benen, ingetrokken buik, het uitgerekt en langwerpig taps toelopende hoofd, verfijning, een lichtere skelet dan de vacht is zacht en delicaat. Dit ondertype is ontwikkeld door het leven in het  ander terrein, en de wijze van jachthonden van dit type zijn waardevol voor stropers, omdat deze wijze van jagen gemakkelijker is...